top of page

Veelgestelde vragen

Ontdek hier de meest prangende vragen die mensen zich stellen wanneer ze de aankoop van een e-fiets overwegen. Staat uw vraag er niet tussen? Contacteer ons

​

Op de elektrische fiets
Is een e-fiets iets voor mij?

Welke soorten e-fietsen zijn er?
Voor wie is een e-fiets bedoeld?
Wat zijn de voordelen van een e-fiets?

Wat zijn de nadelen?

Op de elektrische fiets
Een e-fiets aankopen

Hoeveel kost een e-fiets?
Is er garantie op de motor?
Wat is de levensduur van de batterij?
Kan/moet ik mijn fiets verzekeren?

Op de elektrische fiets
Onderweg

Wat zegt het verkeersreglement?
Moet ik een helm dragen?
Waar kan ik mijn batterij opladen?
Wat als de fiets onderweg stuk gaat? 
Wat is de autonomie van de batterij?

Iets voor mij
Is een e-fiets iets voor mij? 

Wat is een e-fiets?

 

Een e-fiets is een fiets met elektrische ondersteuning. Dat betekent dat ze is uitgerust met een elektrische hulpmotor of batterij. Die dient enkel ter ondersteuning van het trappen, en is dus verschillend van de motor van bijvoorbeeld een scooter. Fietsen op een e-fiets voelt nog steeds als fietsen. Hoewel je er moeiteloos heuvels mee oprijdt en niet bezweet aankomt, zorgt de elektrische fiets wel voor lichaamsbeweging waar je fitter van wordt.

 

Welke soorten e-fietsen zijn er?

 

De 'gewone' e-fiets is de fiets met elektrische motor die trapondersteuning biedt tot 25 km/u. Trapondersteuning wil zeggen dat de motor enkel ondersteunt wanneer je aan het trappen bent. Internationaal noemt men dit model vaak een 'pedelec'. 

​

Voor de sportieve fietser zijn er ook pedelecs die ondersteuning kunnen geven tot 45 km/u. Dit zijn de zogenaamde speed pedelecs of S-pedelecs . 

 

Sommige pedelecs hebben een garagehulpknop die je kan gebruiken om de fiets al wandelend voort te duwen. Dat is bijvoorbeeld handig als je een hellende oprit voor je garage hebt. 

 

Daarnaast bestaan er ook e-bikes die altijd ondersteuning kunnen geven, ook als je niet trapt. Een beetje vergelijkbaar met een elektrische scooter dus, maar dan met pedalen die je kunt gebruiken om zelf (bij) te trappen. Ook deze kunnen begrensd zijn tot 25km/u of tot 45 km/u gaan.

​

Voor wie is een e-fiets bedoeld?

 

Veel mensen denken ten onrechte dat een elektrische fiets dient voor senioren en mensen die minder goed te been zijn. Niets is minder waar. Het onderzoek van Mobiel 21 in 2014 toonde aan dat ook heel wat dertigers zich een e-fiets aangeschaft hebben. Dankzij de e-fiets wordt fietsen naar het werk immers haalbaar voor iedereen: ook voor wie ver van het werk woont (afstanden van 10 tot meer dan 20 km zijn geen enkel probleem meer), voor wie steile hellingen of harde tegenwind moet trotseren, voor wie een laptop of andere bagage moet meezeulen en voor wie vlekkeloos en onbezweet op het werk moet aankomen.


Om te weten of de e-fiets is voor jou is, kan je het best eens een paar dagen of een week uittesten. Vraag een testfiets aan een fietsenhandelaar in je buurt.


Wat zijn de voor- en nadelen van een e-fiets?  

​

Rijden met een elektrische fiets is vooral genieten. De fiets brengt je sneller ter plaatse dan je zou denken en laat je toe om grote afstanden af te leggen en steile hellingen te beklimmen. Vergeleken met de auto is het een erg goedkoop vervoermiddel, het maakt je mentaal en fysiek gezonder en is ook beter voor het milieu dan de wagen. 

​

Uit een bevraging van e-fietspendelaars blijkt duidelijk dat de voordelen veel harder doorwegen dan de nadelen. De hoge aankoopprijs is wel een nadeel, evenals de beperkte levensduur en reikwijdte van de batterij. De staat van de fietspaden is helaas ook niet altijd in orde. Daarnaast heb je een kleine kans om verrast te worden door de regen en kan je niet zoveel bagage of kinderen meenemen dan met de wagen (tenzij je een elektrische bakfiets hebt). Je moet ook harder opletten voor diefstal.

​

Lees hier meer over de voor- en nadelen >

E-fiets aankopen
Een e-fiets aankopen

Hoeveel kost een e-fiets?

 

De motor, het type batterij en het elektronisch systeem bepalen voor het grootste stuk de prijs van een e-bike. Je vindt ze tussen de 600 euro en de 6000 euro, maar 1200 euro blijkt toch een minimum voor een degelijke fiets. 


Gebruik je de e-fiets wekelijks voor je woon-werkverkeer, dan is het een investering waar je heel wat geld mee bespaart. Zeker als je er de aankoop van een tweede wagen mee kan vermijden. Daarnaast heeft de e-fiets nog een pak andere voordelen.


Wordt er garantie gegeven op de motor?

 

Ja, de merken zijn verplicht een garantie te geven van minimum 2 jaar.

 

Wat is de levensduur van de batterij?

 

De nieuwe generatie e-fietsen gaan uit van een levensduur van 3 tot 4 jaar. Iedere batterijtechnologie geeft zeer uiteenlopende waarden voor het aantal keer dat je de batterij kan opladen: van 500 tot 1000 keer.

 

Kan of moet ik mijn fiets verzekeren?

 

Er bestaan fietsverzekeringen om je dure fiets te beschermen tegen diefstal en schade.

 

Wat de aansprakelijkheidsverzekering betreft: een gewone pedelec die tot 25km/u trapondersteuning geeft en een vermogen van maximaal 250W heeft, wordt beschouwd als een fiets. Dan moet je het voertuig niet laten verzekeren, maar een familiale verzekering (gezinspolis) is net zoals bij een gewone fiets wel aangewezen om je aansprakelijkheid als fietser te verzekeren.

 

Een speed pedelec die ondersteuning geeft tot 45 km/u of een fiets met een motor van meer dan 250W moet een verzekering BA (motorrijtuigenverzekering) hebben wanneer de motor autonoom kan werken zonder trappen, bijvoorbeeld met een zogenaamde garageknop of duwhulp. Is er enkel trapondersteuning, dan ben je niet verzekeringsplichtig, maar ook hier heb je best wel een familiale verzekering. Wellicht zal FOD economie spoedig de verzekeringswetgeving aanpassen en de verzekering BA verplicht maken voor alle speed pedelecs. Houd er dus rekening mee dat dit nog kan wijzigen. 

​

Kijk hier voor een handig overzicht van de regelgeving.

 

​
 

Onderweg
Onderweg

Wat zegt het verkeersreglement over e-fietsen? 

 

E-fietsen worden gelijkgesteld aan gewone fietsen op voorwaarde dat ze pedalen hebben en het de pedalen zijn die de hulpmotor inschakelen. Het vermogen van de motor moet begrensd zijn op 250 watt en het ondersteuningssysteem moet uitvallen zodra de snelheid van 25 km/uur wordt bereikt. Je hebt geen rijbewijs en helm nodig maar je moet wel op het fietspad rijden.


Gebruikers van gemotoriseerde fietsen met een vermogen tussen 250 en 1000 watt en (trap)ondersteuning tot maximum 25 km/uur volgen ook de regels voor fietsers, maar moeten minimum 16 jaar zijn en een Certificaat van Overeenstemming (gelijkvormigheidsattest) hebben. Indien de motor autonoom kan werken zonder trappen (bv. garageknop), moet de fiets ook een aansprakelijkheidsverzekering hebben (motorrijtuigenverzekering). 


Vanaf 1 oktober 2016 worden de zogenaamde S-pedelecs die tot 45 km/u ondersteuning bieden beschouwd als een speciaal type bromfiets. Gebruikers van de S-pedelec moeten minimum 16 jaar zijn en in het verkeer de regels voor bromfietsers volgen. Met een speciaal onderbord kunnen zij wel toegelaten worden op wegen die normaal voorbehouden zijn voor fietsers. Ze moeten ook een (brom-)fietshelm dragen die de slapen en het achterhoofd beschermt en een nummerplaat, rijbewijs (AM of B) en gelijkvormigheidsattest hebben. Indien de motor autonoom kan werken zonder trappen (bv. garageknop), moeten ze ook een aansprakelijkheidsverzekering hebben (motorrijtuigenverzekering).  

​

Kijk hier voor een handig overzicht van de regelgeving.

 

Moet ik een helm dragen?

 

Bij een gewone pedelec of gemotoriseerde fiets (ondersteuning tot 25km/u) is de helm niet verplicht. Aangezien je gemiddelde snelheid op een e-fiets iets hoger ligt dan op een gewone fiets, is het natuurlijk wel slim om er sowieso een te dragen. 


Bij een speed pedelec is de helm wel verplicht. Je draagt dan een fietshelm of bromfietshelm die de slapen en het achterhoofd beschermt. Aangezien je op een speed pedelec toch een serieuze lichamelijke inspanning moet leveren, kan een bromfietshelm al snel te warm en te zwaar zijn. Anderzijds biedt die een betere bescherming dan een gewone fietshelm. Er wordt momenteel gewerkt aan een helm speciaal voor speed pedelecs. 

 

Waar kan ik mijn batterij opladen?

 

Je kan je batterij gewoon op een stopcontact van 220V aansluiten via de lader. Openbare laadpalen vind je via http://www.oplaadpunten.org/fietsen/kaart-vlaanderen

 

Wat als de elektrische fiets onderweg stuk gaat?

 

Neem je vaak de e-fiets voor je woon-werkverkeer of voor lange fietstochten? Dan kan je net zoals bij de wagen een bijstandsverzekering nemen. 


Wat is de autonomie van de batterij?

 

De afstanden variëren sterk afhankelijk van het gewicht van de fiets, de fietser, de mate waarin je "meefietst", de snelheid die je wil halen, de topografie van het parcours, de wind, etc. Sommige batterijen zijn krachtiger dan andere.  Belangrijk om in de gaten te houden bij de aankoop van een elektrische fiets. De combinatie van Ampère (kan variëren van 8 tot 18 Ah) en voltage (24 of 36) bepaalt hoelang een batterij kan ondersteunen. Sommige merken bieden 3 keuzemogelijkheden aan bij elke elektrische fiets. Zo kan je een batterij kiezen met een degelijke autonomie (50-60km) tot een batterij die wel 100km ondersteund fietsen aankan.

​
 

bottom of page