top of page

De voor- en nadelen van de e-fiets

E-fietspendelaars houden van hun elektrische fiets en zouden hem zeker aan anderen aanraden. Waarom is rijden met een e-fiets zo fantastisch? En welke nadelen zijn er aan verbonden?

De voordelen van de e-fiets

 

Elektrisch fietsen is genieten
 

Elektrisch fietsen wordt wel eens vergeleken met constant de wind in de rug hebben. Een fijn gevoel, de hele rit lang. 
De meerderheid van de 369 e-fietspendelaars die Mobiel 21 in 2014 bevroeg, vindt genieten heel belangrijk. En genieten doen ze: 85% fietst héél graag met zijn elektrische fiets. Het rijplezier staat dan ook op de eerste plaats als voordeel van de e-fiets. Dat je er een goed humeur aan overhoudt, is een tweede belangrijke voordeel.

​

Vlot en snel ter plaatse

​

De meeste pendelaars kiezen voor de auto omdat dat nu eenmaal de snelste manier is om van thuis naar het werk te gaan. Helaas strooien files en druk verkeer vaak roet in het eten en zorgen ze voor heel wat frustraties. Dankzij de e-fiets kan je die stress vermijden en toch snel op je werk geraken. De fiets heeft immers een belangrijk voordeel met de auto gemeen: het is een flexibel voertuig waarmee je vertrekt wanneer het jou het best uitkomt.


Een elektrische fiets is gemiddeld 5 km/u sneller dan een gewone fiets. Bovendien bleek uit het onderzoek van Mobiel 21 dat voor een vierde van de voormalige autopendelaars de e-fiets even snel (9%) of zelfs sneller (16%) is dan de wagen! Ga op zoek naar een goede route – met de fiets kan je soms doorsteekjes gebruiken die voor de wagen niet toegankelijk zijn.

​

Geen afstand te groot, geen heuvel te steil

 

Tot voor kort was het voor veel pendelaars niet mogelijk om naar het werk te fietsen omdat de afstand of de inspanning simpelweg te groot was. Dankzij de e-fiets is dat geen probleem meer. De e-fietsers die Mobiel 21 bevroeg, leggen gemiddeld 14 km af en doen daar 36 minuten over. Een op vijf e-fietsers legt zelfs afstanden van 20 km of meer af. De grootste afstand die met een e-fiets werd afgelegd, bedroeg maar liefst 84 km enkel!


Met een elektrische fiets kan je ook lange afstanden afleggen zonder bezweet aan te komen. Een Amerikaans onderzoek stelde vast dat 77% van de e-fietsers het niet nodig vindt om na de rit met de e-fiets te douchen, terwijl 65% dat wel zou doen na een rit met een gewone fiets.

​

​

​

Elektrisch fietsen is goedkoop

 

Heel wat mensen knappen af op de aankoopprijs van een elektrische fiets. Nochtans kan je met een elektrische fiets een pak geld besparen. Beschouw het als een eenmalige investering die je zo weer terugverdient en die je een pak voordelen oplevert. Er zijn genoeg mogelijkheden om een e-fiets uit te proberen voor je beslist tot de aankoop over te gaan.
 

Fietsen op een elektrische fiets kost ongeveer 290 euro per jaar, terwijl autorijden jaarlijks 2500 tot 8500 euro kost. Per kilometer kost de e-fiets zo’n 12 cent, terwijl  de wagen zo’n 18,5 cent per kilometer kost. Bij een tweede wagen die specifiek aangekocht wordt omwille van het woon-werkverkeer loopt dat op tot 63 cent per kilometer. 
 

Heel wat bedrijven geven hun werknemers een fietsvergoeding tot 22 cent per kilometer. Bovendien kan je ook je werkelijke fietsonkosten zoals de afschrijving en het onderhoud van je fiets en stallingskosten als fiscaal aftrekbare beroepskosten aangeven op je belastingaangifte. 
 

Het duurste onderdeel van de e-fiets is de accu of batterij, dus die kan je maar best goed onderhouden. Vraag aan je fietsenhandelaar welk oplaadgedrag voor jouw accu het meest aangewezen is.

​

Mentaal en fysiek gezonder

​

Dankzij de elektrische fiets kan nu zowat iedereen genieten van de voordelen van fietsen naar het werk. In vergelijking met gebruikers van andere vervoermiddelen zijn fietsende pendelaars:

  • Gelukkiger 

  • Gezonder – regelmatig fietsen vermindert de kans op hart- en vaatziekten, borstkanker en vroegtijdig overlijden met 11 tot  40%

  • Minder vaak ziek – Fieters blijven gemiddeld 1,3 dagen minder thuis van het werk dan hun niet-fietsende collega’s. 

  • Fitter – de fitheid van fietsers is vergelijkbaar met 5 jaar jongere collega’s en bij regelmatige fietsers zelfs met 10 jaar jongere collega’s.

 

Het is niet omdat je elektrische ondersteuning krijgt bij het fietsen, dat deze voordelen wegvallen. De lichaamsbeweging die je krijgt op een elektrische fiets is voldoende om je conditie te verbeteren. Bovendien kan je zelf de intensiteit van de elektrische ondersteuning instellen. Wanneer je conditie verbetert, kan je dus overschakelen naar een minder zware ondersteuning.

 

Wil je echt gaan voor een topconditie? Dan is een gewone fiets of koersfiets natuurlijk nog beter.

​

​

De e-fiets is goed voor het milieu

 

Uiteraard is de elektrische fiets een beetje meer belastend voor het milieu dan een gewone fiets, maar vergeleken met de auto valt de balans zeer positief uit. Elke vier kilometer waarvoor je fietst in plaats van autorijdt, bespaart een kilo CO2. Dat geldt ook voor de elektrische fiets. Ruil je de bus in voor de fiets, bespaar je elke acht kilometer een kilo CO2 – voor de bromfiets is dat elke 16 kilometer. Anderzijds is de productie van de accu belastend voor het milieu.

​

Elektrisch fietsen is betrouwbaar

​

Wie met de trein pendelt, weet dat het minste incident het treinverkeer grondig kan verstoren. Auto en bus zijn dan weer filegevoelig en kunnen onverwacht in opstoppingen terecht komen. Daar heb je met de elektrische fiets weinig last van. Ook technisch is het voertuig betrouwbaar, vinden de e-fietspendelaars uit het onderzoek van Mobiel 21 in 2014. Bovendien kan je een bijstandsverzekering afsluiten waarmee je in geval van nood snel gedepanneerd wordt door een e-fietsexpert.

​

​

De nadelen van de e-fiets

 

De voordelen van een e-fiets wegen veel harder door dan de nadelen. Dat blijkt uit de bevraging die Mobiel 21 in het voorjaar van 2014 uitvoerde bij 369 e-fietspendelaars. Maar omdat een verwittigd man er twee waard is, staan we even stil bij de nadelen die e-fietsers ervaren en hoe je ze kan vermijden.

​

De staat van de fietspaden

​

De kwaliteit van de fietspaden is een grote prioriteit voor de Vlaamse en provinciale overheden. De afgelopen jaren zijn er dan ook veel belangrijke investeringen gebeurd. Voor de e-fietspendelaars zijn de fietssnelwegen een waar cadeau: comfortabele, brede, lineaire verbindingen tussen belangrijke bestemmingen. 

​

Maar op veel plaatsen is er nog werk aan de winkel. Helaas vinden bijna acht op de tien mensen die met de fiets naar het werk rijden het traject dat ze doen zeer gevaarlijk, zo blijkt uit de Mobiliteitsbarometer van de VAB. Fietsers klagen over fietspaden die bezaaid zijn met putten, of paden die opeens gewoon stoppen. 

 

Daarom is het belangrijk een goede route uit te kiezen die comfortabel genoeg is om elke week of elke dag af te leggen. Die hoeft niet overeen te komen met het traject dat je met de auto aflegt. Vaak zijn er veiligere, aangenamere en zelfs kortere routes voor fietsers te vinden. 

 

Ben je niet meer zeker van de verkeersregels voor fietsers of wil je weten hoe je je als fietser op een veilige manier door het drukke verkeer kunt verplaatsen? Download dan de brochure “Fietsers en de wegcode” van het BIVV.

​

​

De weersomstandigheden

​

Als het regent, wordt je nat op de fiets. Dat is een feit. In België regent het slechts 6% van de tijd. Ook dat is een feit. De overgrote meerderheid van je ritten blijf je dus perfect droog. Dankzij de buienradar kan je vrij goed voorspellen wanneer je op je traject een bui mag verwachten.

 

Ben je van plan om het hele jaar door je e-fiets te gebruiken of wil je echt niet nat worden? Dan koop je best goede regenkledij voor op de fiets. Met een goede uitrusting kan een ritje door de regen zelfs verkwikkend zijn. 

 

Beperkte mogelijkheden om bagage of kinderen mee te nemen

​

Sommige pendelaars  moeten veel materiaal meenemen op het traject tussen thuis en het werk. Anderen combineren de rit naar het werk met het wegbrengen van de kinderen of boodschappen doen. Voor de meesten is er wel een goede oplossing te vinden. Er bestaat een heel assortiment fietsmanden en fietstassen, waarvan sommige ook als rugzak, laptoptas of kantoortas te gebruiken zijn. Net iets meer nodig? Dan kan een aanhangkarretje een oplossing zijn, of een vrachtfiets of bakfiets.
 

​

​

De aankoopprijs

​

Een e-fiets kost tussen de 600 euro en de 6.000 euro. Voor een traject dat je wekelijks of zelfs dagelijks gaat afleggen en waarbij het belangrijk is dat je geen tijd verliest door onverwachte defecten, koop je best geen e-fiets onder de 1.200 euro. Bovendien moet je om de drie à vier jaar de batterij vervangen. Dat is een hele investering. Daarom neem je best eerst de tijd om een aantal e-fietsen uit te testen. Ga daarvoor langs bij je lokale fietsenhandelaar.

​

Bedenk dat je met deze investering een pak geld kan uitsparen aan brandstof en onderhoudskosten voor de auto. En nog meer als je door de e-fiets de aankoop van een tweede wagen kan vermijden. Daarnaast koop je voor je geld een hoop andere voordelen voor je gezondheid, je humeur en je plezier.

​

Beperkte levensduur, oplaadmogelijkheden en rijbereik van de batterij

​

De batterij van een elektrische fiets gaat gewoonlijk 3 tot 4 jaar mee voor hij aan vervanging toe is. Dat wil zeggen dat je om de drie à vier jaar ongeveer 600 euro extra moet uitgeven. Het rijbereik van de batterij hangt heel hard af van de omstandigheden van je rit en het type fiets dat je kiest en kan variëren van 20 km tot 150km. 

​

Opladen doe je door je batterij te ontkoppelen en op het stopcontact aan te sluiten. Als je op het werk die mogelijkheid niet hebt, heb je uiteraard een groter rijbereik nodig. Gebruik je de e-fiets ook voor lange recreatieve ritten, dan kan je op oplaadpunten.org een lijst met openbare oplaadpunten vinden.
 

​

Diefstal

​

Als je eenmaal een dure investering gedaan hebt, wil je natuurlijk niet dat die gestolen wordt. De batterij van je fiets klik je eenvoudigweg uit je fiets als je hem stalt en neem je mee naar binnen. Bij sommige modellen is de display die de trapondersteuning aanstuurt ook verwijderbaar, waardoor de e-fiets niet bruikbaar is voor dieven. 

​

Voor de fiets zelf is er ook een veilige stalling nodig. Ga dus even na of je thuis en op het werk de mogelijkheid hebt om je fiets achter slot en grendel te steken. Is dat niet het geval, maak dan het frame en het voorwiel van je fiets vast aan een fietsenrek met een kettingslot of U-slot. Of misschien is er een beveiligde fietsenstalling in de buurt van je bedrijf?

​

Andere nadelen​

​

Bovenstaande nadelen werden door e-fietsers in het onderzoek van Mobiel 21 als nadelen ervaren met een gemiddelde score van 2,5 tot 3,9 op 5. Ter vergelijking: de voordelen kregen allemaal een score van 3,1 tot 4,6 op 5. 

 

Andere mogelijke nadelen die we voorlegden aan de e-fietsers kregen allemaal een score van minder dan 2,5 op 5: het feit dat andere vervoermiddelen comfortabeler of sneller zijn, de afstand naar het werk, de rompslomp van het onderhoud, de angst om te vallen, kledingvereisten op het werk, gebrek aan goede informatie over de e-fiets, stallingsproblemen op het werk, de fysieke inspanning of het imago van de e-fiets. Dit zijn blijkbaar voor de meeste e-fietsers geen onoverkomelijke problemen wanneer men beslist om van de vele voordelen van de e-fiets te gaan profiteren.
 

bottom of page